Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dohmen Capital: Σκάει η γιγαντιαία φούσκα του AI - Εξαϋλώθηκε 1,5 τρισ. δολάρια – Έρχεται ολικό «κραχ» τύπου 1987

Dohmen Capital: Σκάει η γιγαντιαία φούσκα του AI - Εξαϋλώθηκε 1,5 τρισ. δολάρια – Έρχεται ολικό «κραχ» τύπου 1987
Συντριβή στις τεχνολογικές μετοχές και ντόμινο ρευστοποιήσεων σε χρυσό και ασήμι – «Βροχή» από margin calls και αναγκαστικές πωλήσεις πανικού – Γιατί η πτώση-σοκ της Google κατά 13,5% είναι μόνο η αρχή του εφιάλτη και γιατί απαγορεύεται το «buy the dip»
Η τεράστια ευφορία που επικράτησε γύρω από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και τις επενδύσεις στις απαραίτητες υποδομές είχε λάβει υπερβολικές διαστάσεις και τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξεφουσκώσει, σημειώνει ο γνωστός επενδυτικός οίκος Dohmen Capital και προσθέτει:
Οι επενδυτές θέτουν επιτέλους το ίδιο ερώτημα που εμείς διατυπώνουμε ήδη από τον Ιούνιο: Ποιος θα πληρώσει τελικά για όλα αυτά;
Ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή με μαζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς, με τις μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη να δέχονται για ακόμη μία φορά το ισχυρότερο πλήγμα.
Περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία εξαφανίστηκαν από τις αμερικανικές μετοχές.
Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό μέγεθος!
Για λόγους σύγκρισης, το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας», στις 19 Οκτωβρίου 1987, εξαφάνισε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μόλις ημέρα.
Ωστόσο, η κορυφή της αγοράς είχε διαμορφωθεί ήδη από τον Αύγουστο του 1987, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, λέει η Dohmen Capital, ότι οι πραγματικές κορυφώσεις των αγορών συνήθως σημειώνονται αρκετά νωρίτερα από το χρηματιστηριακό κραχ που ενδέχεται να ακολουθήσει αρκετούς μήνες αργότερα.
Μέχρι τότε, όμως, είναι ήδη πολύ αργά για τους επενδυτές που μπήκαν καθυστερημένα στις μετοχές που βρίσκονταν στο επίκεντρο της χρηματιστηριακής μόδας.
Έχουν ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες, ενώ ο μέσος επενδυτής επαναλαμβάνει διαχρονικά το ίδιο λάθος: αρνείται να πουλήσει μια μετοχή στην οποία καταγράφει ζημία.
Με άλλα λόγια, δεν κορυφώνονται όλες οι μετοχές την ίδια ημέρα.
Μάλιστα, ορισμένοι κλάδοι μπορεί να εξακολουθούν να εμφανίζουν ισχυρή εικόνα, δημιουργώντας την παραπλανητική εντύπωση ότι η αγορά δεν έχει φτάσει σε μια ουσιαστική κορυφή.
Στην πραγματικότητα, η κορυφή στους κλάδους της τεχνολογίας και των ημιαγωγών σημειώθηκε ήδη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, τότε σχεδόν κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.
Να θυμάστε πάντα ότι η αγορά είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να παρασύρει και να παγιδεύει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές.
Η Wall Street δεν είναι φίλος σας.
Το πρώτο μεγάλο κύμα μαζικών πωλήσεων εκδηλώνεται συνήθως στις μετοχές που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο βαθμό μόχλευσης και τις υψηλότερες αποτιμήσεις.
Αυτό πυροδοτεί τις λεγόμενες margin calls (απαιτήσεις κάλυψης περιθωρίου), αναγκάζοντας τους επενδυτές να πουλήσουν άλλες μετοχές ή περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την κάλυψη των απαιτήσεων αυτών.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο χρυσός και το ασήμι έχουν υποστεί σημαντικές διορθώσεις προς τα κάτω, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή άντλησης ρευστότητας.
Την περασμένη Παρασκευή, στις 30 Οκτωβρίου, παρατηρήσαμε έντονες και αδιάκριτες ρευστοποιήσεις, οι οποίες ενδεχομένως υποδηλώνουν την έναρξη μιας διαδικασίας αναγκαστικών εκκαθαρίσεων θέσεων και ενεργοποίησης margin calls από μεγάλα hedge funds.
Προς το παρόν, ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Οι λεγόμενοι hyperscalers (οι τεχνολογικοί κολοσσοί με τεράστια κεφαλαιοποίηση) παρέσυραν τον NASDAQ Composite χαμηλότερα, οδηγώντας τον σε πτώση 2,8% μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τις 5 Ιουνίου.
Σε επίπεδο Οκτωβρίου, ο δείκτης υποχώρησε κατά 5,3%, καταγράφοντας τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιο του 2025.
Ανάλογη ήταν η εικόνα και για τον S&P 500, ο οποίος δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις μαζικές πωλήσεις των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ο δείκτης άνοιξε με σημαντικό πτωτικό χάσμα (gap down) της τάξης του 1,8% και ολοκλήρωσε τον μήνα με αρνητικό πρόσημο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Για εμάς, οι συνεχείς και έντονες ρευστοποιήσεις, συνοδευόμενες από υψηλούς όγκους συναλλαγών, επιβεβαιώνουν αυτό που επισημαίνουμε τις τελευταίες εβδομάδες: η αγορά βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «risk-off», δηλαδή οι επενδυτές αποσύρονται από το ρίσκο, και «οι αρκούδες έχουν τον έλεγχο» (the bears are in control).
Τελευταία παρατηρούμε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) εντείνονται ολοένα και περισσότερο, δημιουργώντας ένα τεράστιο σκοτεινό σύννεφο αβεβαιότητας που απειλεί να επισκιάσει ολόκληρη την αγορά.

H προειδοποίηση

H Dohmen Capital επισημαίνει: «Είχαμε προειδοποιήσει τα μέλη μας σχετικά με αυτό ήδη από τις 18 Οκτωβρίου, μέσα από την επιστολή μας [Wellington Letter]:
Συνεχίζουμε να προειδοποιούμε τα μέλη μας να αγνοούν όλη αυτή την υπερβολική προβολή και τη συνεχή προώθηση του συγκεκριμένου κλάδου (Τεχνητή Νοημοσύνη – AI) από τα κυρίαρχα χρηματοοικονομικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Ο κίνδυνος είναι αυτή τη στιγμή υπερβολικά μεγάλος.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο τους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχές των εταιρειών κατασκευής μικροκυκλωμάτων (chips), όπως οι S&P 500, NASDAQ Composite και NASDAQ 100.
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, τα προβλήματα που περιβάλλουν τα σχέδια ανάπτυξης των υποδομών AI ενδέχεται να μετατρέψουν αυτές τις μετοχές σε τεράστιες επενδυτικές υποχρεώσεις, όταν οι εταιρείες ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη βαρύτητά τους στον δείκτη S&P 500».
Ακριβώς αυτό είναι που παρακολουθούμε να εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα.
Αρχικά, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου (Q3) της Meta, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στις 21 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια, στις 28 Οκτωβρίου, όταν οι Microsoft και Google ανακοίνωσαν τα δικά τους αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο.
Η μετοχή της Google (GOOG) συμπαρέσυρε προς τα κάτω, αργά την περασμένη εβδομάδα, τόσο τις υπόλοιπες εταιρείες-κολοσσούς του κλάδου των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (hyperscalers) όσο και τους δείκτες NASDAQ και S&P 500, καταγράφοντας κατακόρυφη πτώση 13,5%.
Δείτε το ημερήσιο διάγραμμα που ακολουθεί και προσέξτε ιδιαίτερα τον υψηλό όγκο συναλλαγών που εμφανίζεται στο κάτω μέρος του διαγράμματος.



Όλες οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν, καθώς κεφάλαια άρχισαν να αποσύρονται από αυτές τις υπεραγορασμένες μετοχές. Ας ρίξουμε μια ματιά στο ημερήσιο διάγραμμα του ETF MAGS («Mag 7» stocks), το οποίο απεικονίζεται παρακάτω.
Από τις 30 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσαμε ότι υπήρχε ο κίνδυνος να σημειωθεί μια ψευδής ανοδική διάσπαση (false upside breakout).
Στις 22 Οκτωβρίου, ο δείκτης υποχώρησε κάτω από τη ζώνη της ανοδικής διάσπασης (η περιοχή με την κόκκινη σκίαση και η οριζόντια γαλάζια γραμμή). Τότε, στις αναλύσεις μας για τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές, επισημάναμε ότι:
«Δύο διαδοχικά κλεισίματα κάτω από τις 70 μονάδες θα επιβεβαίωναν την ψευδή ανοδική διάσπαση».
Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή συνέβη ακριβώς αυτό: η τιμή υποχώρησε εκ νέου κάτω από τη στήριξη και έκλεισε κάτω από το επίπεδο των 70 μονάδων.
Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την ψευδή ανοδική διάσπαση.
Η βραχυπρόθεσμη δυναμική της αγοράς έχει επιδεινωθεί δραματικά από την κορύφωσή της στις 13 Οκτωβρίου (κόκκινο βέλος), ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου ο όγκος των πωλήσεων υπερέβαινε εκείνον των αγορών. Η τάση αυτή εντάθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις (κάτω μέρος του διαγράμματος, οβάλ κύκλος).
Κατά συνέπεια, αναμένουμε περαιτέρω υποχώρηση αυτών των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που θα μπορούσε να μεταδοθεί και στην ευρύτερη αγορά, προκαλώντας ένα φαινόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων (contagion).



Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την Dohmen Capital, βλέπουμε ενδείξεις ότι η φούσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ενδέχεται πλέον να αρχίζει να σκάει, με τις μετοχές να υποχωρούν μία προς μία, καθώς οι επενδυτές που χρησιμοποιούν μόχλευση σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.
Αυτό προκαλεί μεγάλα καθοδικά χάσματα τιμών (downward gaps) στα διαγράμματα των μετοχών.
Ως αποτέλεσμα, αρκετοί άλλοι επενδυτές βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι, κρατώντας μετοχές που έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους και αδυνατώντας να απεμπλακούν χωρίς ζημίες.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια συσσώρευση δυνητικής προσφοράς σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, η οποία θα είναι δύσκολο να απορροφηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Και αυτό διότι πολλοί από αυτούς τους επενδυτές θα επιδιώξουν να πουλήσουν τις μετοχές τους σε οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση, προσπαθώντας απλώς να εξέλθουν από την αγορά χωρίς ζημία.
Σε μια τέτοια συγκυρία, τα θεμελιώδη μεγέθη και οι αποτιμήσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα. Το μόνο που έχει σημασία είναι η εξασφάλιση ρευστότητας.
Επομένως, καθώς φαίνεται ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η απομόχλευση και η αποσυναρμολόγηση του επενδυτικού στοιχήματος στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI trade), θα αποφεύγαμε αυτή την περίοδο να αγοράζουμε τις διορθώσεις (buy the dips) σε αυτές τις μετοχές, καθώς και σε άλλες συναφείς μετοχές του ίδιου επενδυτικού κλάδου.
Στο πόκερ υπάρχει μια χαρακτηριστική φράση:
«Αν κοιτάξεις γύρω από το τραπέζι και δεν μπορείς να εντοπίσεις ποιος είναι το κορόιδο, τότε το κορόιδο είσαι εσύ.
Μην είσαι εσύ αυτός», καταλήγει η επενδυτική εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης